06 October 2011

Bangun Pagi

Assalamualaikumwarahmatullahhiwabarokatuh............
Sejuk betul pagi di Qatar ni. Jam 4.11 minute dah subuh, dengar kata teman-teman, musim panas subuhnya jam3 pagi!! Kurniakan kekuatan pada aku ya Allah nak bangun pagi. Kalau di Sebatu, Long Lama, terpisat aku bangun subuh. Kiranya jam 5 pagi.

Cerita pasal bangun pagi ini, dulu masa kecik-kecik, nak bangun pegi sekolahi punyalah sejuk nak bangun, apalah lagi nak mandi pagi. Almaklumlah tak ada heater... (letrik pun takder). So mandi air sungai... Mai aii sejuk mengelatuk terketaq2 gigi ni. Sekolah dulu pakai pinafore dress paras lutut... bonceng motor ayah pulak tu....  huhuhu..
Bila dah keje.. handphone jadi wake up call. Kalau ada 10 handphone, semuanya set alarm... Yang lucunya sempat kira berapa handphone yang dah bunyi (kira sambil mata pejam). Paling tension bila ada appointment pagi. Hahaha. Apo lai... jadi lipas kudung ler..

Pagi di Sebatu...best. Mana boleh bangun lewat. Malu ler I dengan my mother in law. Sungguhpun sojuk...   pagi pagi dah turun sungai nak cuci muka n gosok gigi.. hmm.... caya tak??? 

kebaikan bangun pagi

Medic :
  1. Menurut Dr. Muslim Nathin, bangun pagi juga dapat dapat mengurangi kecenderungan terserang panyakit kardiovaskular atau gangguan jantung dan pembuluh darah.
  2. Kita mendapat kesempatan untuk menikmati udara segar yang belum tersentuh pencemaran, dimana momentum tersebut sangatlah tepat untuk memasukan sebanyak mungkin oksigen bersih ke paru-paru dengan aktiviti olahraga[ref].
  3. Bagun di pagi hari dapat mencegah penyakit hati
Sosiologi :
  1. Menjalin keakraban dengan tetangga yang sama-sama punya kebiasaan bangun pagi, ketika kita berolahraga atau ketika sholat subuh berjamaah di masjid.
  2. Bertemu/berkenalan dengan orang baru yang punya aktiviti bekerja di pagi hari, biasanya orang2 yang berniaga di pasar
Agama :

  1. Rasulullah bersabda “berpagi pagi itu barokah”. Sebab waktu itu jiwa, akal dan fisikal kita belum letih. masih fresh, jadi sayang jika tidak digunakan sebaik baiknya. sebaik baik waktu bekerja adalah di waktu pagi ini[ref].
  2. Rasulullah juga bersabda, “Tidur selepas subuh itu akan mewarisi kepapaan”. (kepapaan : kemuncak kepada segala macam kesulitan dan kesusahan) [ref]

No comments:

Post a Comment